Gjakderdhje anormale vaginale, shenja e parë e kancerit të gjakut

2019-10-28 në ora 21:30

Për gratë me periudha të rregullta, gjakderdhja anormale mund të jetë një shenjë e kancerit dhe megjithëse kjo simptomë e rrallë, ajo nuk mungon kur bëhet fjalë për kancerin në gjak.

Studiuesit rishikuan informanin për rreth 2. 000 gra të moshës së mesme dhe të moshës madhore të cilat u diagnostifikuan ndërmjet viteve 2002 dhe 2011. Rreth 200 gra kishin gjakderdhje anormale vaginale dhe për 19 nga këto gra, kjo gjakderdhje i solli tek mjeku dhe çoi në diagnostifikimin me kancer, transmeton Gazeta Shneta.

Simptomat tipike të kancerit të gjakut ose leukeminë përfshinë lodhje, mavijosje të lehta ose njolla të vogla të kuqe nën lëkurë. Por, mjekët zakonisht nuk mendojnë për gjakderdhjen vaginale si një gjenjë e gjendjes, tha studiuesi Dr. Denise Nebgen, një gjinekolog dhe profesor në Universitetin e Teksasit.

Për këtë arsye, mjekët dhe pacientët mund të anashkalojnë gjakderdhjen, duke e gabuar atë për një periudhë të rëndë, tha Nebgen. Shumë nga 205 gratë me gjakderdhje të mitrës pësuan gjakderdhje të rëndë një herë në muaj ose dy duke çuar deri në një diagnozë, por simptoma të tjera i çuan ato përfundimisht tek mjeku.

Gratë me periudha tipike normale që pësojnë gjakderdhje të papritur, anormale dhe shumë të rënda duhet të shkojnë tek mjeku dhe të marrin një test për të testuar leukeminë./GazetaShneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *