Gjakderdhja nga aborti, çfarë çdo grua duhet të dijë

2018-06-23 në ora 21:31

Aborti është humbja e shtatzënisë para 20 javëve. Rreth 25% e shtatzënive mbarojnë në abort. Numri aktual ka të ngjarë të jetë shumë më i lartë. Shumë dështime ndodhin më herët, shpesh para se një grua të dijë se është shtatzënë.

Abortimi është një kohë mjaft emocionalisht dhe fizikisht e vështirë; frika e të panjohurës mund ta përkeqësojë edhe më tutje përvojën, transmeton Gazeta Shneta.

Shenja më e zakonshme e një aborti është gjakderdhja. Mund të shoqërohet me dhimbje barku në pjesën e poshtme.

Gjakderdhja e hershme mund të ndryshojë në pamje. Disa gra do të kenë shkarkesë kafe. Të tjerat mund të vërejnë një lëng të qartë me një nuancë rozë.

Kjo rrjedhë mund të bëhet papritur mjaft e rëndë. Zakonisht kjogjakderdhje e rëndë zgjat nga disa orë në 1 ose 2 ditë.

Shumë dështime të hershme të shtatzënisë duken si cikle të rënda menstruale. Nëse abortimi ndodh shumë herët – para 4 deri në 5 javë – atëherë nuk mund të ketë inde të dukshme ose vetëm mpiksje shumë të vogla.

Megjithatë, nga java e 6-të, është e mundshme që grumbujt më të mëdhenj do të jenë të dukshëm. Ato mund të jenë mjaft të qëndrueshme dhe, varësisht në cilën javë ndodheni, mund të ketë shumë prej tyre.

Në një abort pas 6 javësh mund të ketë një fetus dhe placentë të identifikueshme, të cilat do të jenë me ngjyrë gri.

Disa ofrues të kujdesit do t’iu sugjerojnë që të grumbulloni mpiksje me indet fetale, kështu që ato mund të dërgohen për analiza, veçanërisht nëse keni pasur më shumë se një ose dy abortime të mëparshme.

Kjo nuk është gjithmonë e mundur dhe ju nuk duhet të ndiheni nën presion për ta bërë këtë.

Mbani mend, gjakderdhja jonormale do të zvogëlohet pas mbarimit të indit të shtatzënisë dhe zakonisht do të ndalet pas 1-2 javëve.

Nëse keni ndonjë shqetësim në lidhje me ngjyrën ose sasinë e gjakut, menjëherë kontaktoni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor./Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *