Embolia e lëngut amniotik – shkaqet dhe trajtimi

2019-09-11 në ora 11:33

Në mitër, foshnja mbrohet nga një lëng mbrojtës i quajtur lëngu amniotik. Kjo jo vetëm që vepron si jastëk për fetusin, por gjithashtu ndihmon në transferimin e lëndëve ushqyese thelbësore në të.

Sidoqoftë, nëse ky lëng, së bashku me ndonjë material tjetër fetal, rrjedh në gjakun e nënës, mund të shkaktojë komplikime serioze si embolia e lëngut amniotic tregon parenting.firstry, transmeton GazetaShneta.

Çfarë është emboli e lëngut amniotik?

Një emboli lëngu amniotik ndodh si rezultat i rrjedhjes së lëngut amniotik, qelizave fetale, ose ndonjë materiali tjetër fetal në rrjedhën e gjakut të nënës. Kjo zakonisht bëhet gjatë lindjes ose pas lindjes. Kjo gjendje kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor pasi mund të çojë në komplikime që mund të paraqesin një kërcënim për jetën e nënës.

Arsyet e embolisë së lëngut amniotik

Ndërsa shkaku i saktë nuk është përcaktuar ende, ekspertët besojnë se e mëposhtme mund të çojë në të:

-Membrat e këputura

-Një gradient presioni nga mitra në venat e nënës

-Trauma në bark gjatë shtatzënisë

-Venat e këputura në mitër ose qafën e mitrës

Simptomat:

Simptomat e embolisë së lëngut amniotik janë të larmishme dhe ato zhvillohen papritmas dhe me shpejtësi. Disa nga simptomat janë si më poshtë:

-Edemë pulmonare ose akumulim i lëngjeve të tepërta në mushkëri

-Vështirësi në frymëmarrje

-Bie në presionin e gjakut

-Pamundësia e zemrës për të pompuar gjak papritur (kolaps kardiovaskular)

-Koagulopatia intravaskulare e përhapur ose problemet me koagulimin e gjakut

-Të dridhura

-Konfiskimet

-Ankth

-Bie në rrahjet e zemrës së fetusit ose shqetësimit të fetusit

-Rritje në rrahjet e zemrës së nënës

-Komë

-Gjakderdhje të tepërt nga prerjet, mitra dhe nëpër vendet IV

-Një grua shtatzënë që vuan nga nauze

Diagnozë

Nuk ka teste diagnostikuese për të konfirmuar embolinë e lëngut amniotik dhe shfaqja e gjendjes përcaktohet në bazë të simptomave të saj.

Faktoret e rrezikut

Edhe pse kjo është një dukuri e rrallë, ekzistojnë disa faktorë që mund të rrisin rrezikun tek gratë. Më poshtë janë faktorët që mund të çojnë në të:

-Nëse një grua është mbi 35 vjeç

-Anomalitë në placentë përfshirë placentën previa dhe abstruksionin placental

-Presioni i lartë i gjakut gjatë gestacionit ose preeklampsisë

-Proteina e tepërt në urinë pas javës së 20 të shtatzënisë

-Puna e shkaktuar nga mjekësia./GazetaShneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *