E vërteta mbi përdorimin e maskës për fytyrë si mbrojtje ndaj virusit të fundit

2020-03-26 në ora 17:46

Gjëja më e rëndësishme për të kuptuar është se studiuesit ende po përpiqen të gjejnë mënyrat se si transmetohet koronavirus i ri.

Në ndërkohë, shkruan WebMD, këshilla më e mirë bazuar në rekomandimet e CDC është:

-Lani duart tuaja rregullisht rregullisht gjatë gjithë ditës.

-Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës me duar të palara.

-Shmangni kontaktin me njerëzit që janë të sëmurë.

Kjo këshillë do t’ju ndihmojë të mbroni nga një mori i tërë i infeksioneve, përfshirë Cov-19 përcjell Gazeta Shneta.

Maska për fytyrën mund të luajë një rol në parandalimin e infeksionit, por ai rol është i kufizuar në situata të botës reale.

Ekzistojnë disa prova që veshja e një maskë për fytyrën mund t’ju mbrojë nga transmetimi i virusit nga duart në gojën tuaj, sepse po i kushtoni më shumë vëmendje pra ‘nuk e prekni fytyrën tuaj’ kur mbani maska.

Ju gjithashtu keni një mbrojtje nga pikat “spërkatje” nëse një person i infektuar kur teshtit ose kollitet përreth jush.

Por, ka shumë arsye pse maskat në fytyrë nuk janë ideale.

Për shembull, është vërtet se është e vështirë të gjesh një që përshtatet në mënyrë të përsosur rreth hundës dhe gojës ose për ta mbajtur atë për një periudhë të gjatë kohore.

Minutën që ju gërvishtni hundën ose prekni gojën pas maskës, ju keni humbur mbrojtjen që maska supozohet të ofrojë.

Në mjediset mjekësore, ka udhëzime shumë specifike se kur duhet të përdorni maska ​​dhe çfarë lloj mbrojtjeje të merrni në varësi të llojit të infeksionit që pacientët kanë.

Personat që kanë infeksione ose kanë rrezik të lartë për t’u ekspozuar duhet të mbajnë një maskë kirurgjikale të fytyrës.

Për pjesën tjetër, mbrojtja më e mirë është larja e duarve, shmangia e njerëzve të sëmurë dhe mos prekja e fytyrës me duar të palara – gjithashtu ndihmon në parandalimin e ftohjes dhe gripit. /Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *