Defektet e lindjes – shkaqet dhe faktorët

2019-12-05 në ora 15:33

Të gjithë dëshirojnë që foshnja e tyre të lindë e shëndetshme dhe e lumtur. Dhe shumica e bebeve bëjnë. Megjithatë, statistikat tregojnë se në rreth 100 foshnje, 3 foshnje kanë një shans të fortë për të lindur me defekte të lindjes ose anomalitë.

Megjithëse prania e një defekti mund të paraqesë disa sfida në rritjen e foshnjës suaj, ka mënyra se si mund të trajtohen disa defekte ose mund të merren masa parandaluese gjatë vetë shtatzënisë shkruan parenting.firstcry, transmeton GazetaShneta.

Çfarë e shkakton defektet e lindjes?

Disa nga shkaqet e zakonshme të defekteve të lindjes janë,

1)Faktorët e mjedisit

Shkaqe të tilla mund të shkojnë nga infeksionet në sjellje abuzive dhe të pahijshme gjatë zhvillimit të foshnjës. Nëse një nënë nuk ka kryer vaksinime në fëmijërinë e saj, ajo mund të jetë e ndjeshme ndaj sëmundjeve si toksoplazmoza. Këto infeksione dihet se prekin edhe fetusin, duke rezultuar në rritje anormale dhe defekte të lindjes.

Për më tepër, konsumimi i alkoolit ose pirja e duhanit gjatë shtatzënisë, si dhe marrja e ilaçeve të forta kundër këshillës së mjekut, gjithashtu mund të dëmtojë fëmijën.

2)Faktorët gjenetikë

Kur një foshnjë është formuar, ai përfshin një kromozom nga secili prind për të formuar të vetin. Çdo gabim gjatë çiftimit mund të rezultojë në defektet gjenetike të lindjes pasi ekzistojnë një numër i gabuar i kromozomeve ose madje edhe të dëmtuara.

Për të mësuar më shumë për komplikimet në shtatzëni Klikoni KËTU.

Faktorët e rrezikut për defektet e lindjes

Këtu janë disa faktorë rreziku për defektet e lindjes tek foshnjet.

-Konsumimi i ilaçeve të forta ose tableta të dëmshëm gjatë shtatzënisë, përkatësisht litium ose izotretinoin

-Prania e infeksioneve brenda trupit ose madje edhe sëmundjeve seksualisht të transmetueshme

-Mungesa ose administrimi jo i duhur i kujdesit gjatë shtatzënisë

-Përdorimi i drogës, konsumimi i alkoolit, pirja e cigareve gjatë shtatzënisë

-Të mbetet shtatzënë kur nëna është 35 vjeç ose më e vjetër se ajo./GazetaShneta/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *