Çmimi Nobel për Mjekësi u jipet shkencëtarëve që bënë revolucion në luftën kundër kancerit

2018-10-01 në ora 12:22

Çmimi Nobel për Mjekësi u është dhënë dy shkencëtarëve që gjetën një mënyrë të re revolucionare për trajtimin e kancerit.

Amerikani James P Allison dhe Tasuku Honjo nga Japonia gjetën se sistemi i imunitetit të trupit mund të kthehej në kancer, duke shënuar një përparim të madh në luftën tonë kundër sëmundjes.

Profesori Allison studioi një proteinë që funksionon si një frenim në sistemin imunitar. Ai e kuptoi potencialin e lëshimit të frenave dhe lëshimin e qelizave imune për të sulmuar tumoret, dhe e zhvilloi këtë koncept në një qasje të re për trajtimin e pacientëve.

Në anën tjetër Profesor Honjo zbuloi një proteinë në qelizat imune dhe zbuloi se ajo gjithashtu funksionon si një frenim, por me një mekanizëm të ndryshëm veprimi. Terapitë e bazuara në zbulimin e tij u treguan mjaft efektive në luftën kundër kancerit, transmeton Gazeta Shneta.

Ata do të marrin çmimin Nobel për Mjekësi, i cili është me vlerë prej 9 milionë kronor suedeze ose afërsisht 871,000 euro.

“Kanceri vret miliona njerëz çdo vit dhe është një nga sfidat më të mëdha shëndetësore të njerëzimit. Duke stimuluar aftësinë e pandarë të sistemit tonë imunitar për të sulmuar qelizat e tumorit, laureatët e këtij viti kanë krijuar një parim tërësisht të ri për terapinë e kancerit”, thuhet në deklaratën e Komitetit për Çmimin Nobel.

Kujtojmë që vitin e kaluar, i njëjti çmim i është dhënë tre shkencëtarëve – Jeffrey C Hall, Michael Rosbash dhe Michael Ë Young, të cilët bënë zbulime pioniere për mënyrën se si funksionon ora biologjike tek njerëzit. Këto zbulime mund të ndihmojnë shumë në përmisimin se si njerëzit flenë./Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *