Cistat vaginale: Llojet e tyre, simptomat dhe trajtimi

2019-12-01 në ora 20:31

Cistat janë gunga të ngjashme me qeskën, të mbushura me ajër, lëng ose substanca të tjera. Në shumicën e rasteve, cistat nuk janë as të dëmshme dhe as të dhimbshme.

Cistat mund të kenë madhësi shumë të vogla duke arritur madhësinë e një portokalli. Këto cista mund të shfaqen kudo në trup, përfshirë edhe vaginën, transmeton Gazeta Shneta.

Cistat vaginale mund të shkaktohen nga dëmtimi i vaginës përmes lindjes së fëmijëve, nga tumoret beninje në vaginë ose nga një grumbullim i lëngjeve.

Tipet

Cistat vaginale ndodhin në një larmi formash të ndryshme. Këto përfshijnë si më poshtë:

Cistat e gjëndrave Bartholin: Këto janë cista të mbushura me lëng që formohen në gjendrat e Bartholin, të cilat ulen në të dy anët e hapjes vaginale. Gjëndrat prodhojnë lëng që lubrifikojnë buzët e jashtme të vaginës.

Cistat e përfshirjes: Në mënyrë tipike, këto formohen në pjesën e poshtme të murit të vaginës. Ato kanë tendencë të jenë shumë të vogla dhe nuk kanë gjasa të vërehen. Ato janë gjithashtu një nga format më të zakonshme të cistave që mund të zhvillohen në vaginë. Ato mund të shkaktohen nga dëmtimi gjatë lindjes ose operacionit.

Cistat moleriane: Këto janë një lloj tjetër i zakonshëm i cistave që formohen si rezultat i materialit të lënë pas kur fëmija zhvillohet. Ato rriten kudo në muret vaginale dhe shpesh përmbajnë mukus.

Cistat e kanalit Gartner: Këto mund të ndodhin kur kanalet në një embrion në zhvillim nuk zhduken siç duhet pasi të lind një fëmijë. Kanalet e mbetura mund të zhvillohen në viste vaginale me kalimin e kohës.

Simptomat

Cistat vaginale nuk shkaktojnë simptoma të dukshme. Në varësi të madhësisë dhe vendndodhjes, ajo mund të ndjejë një gungë.

Zakonisht, një gjinekolog do të zbulojë cistat gjatë një ekzaminimi vjetor. Cistat mund të qëndrojnë në të njejtën madhësi ose të rriten më shumë me kalimin e kohës.

Shumica e cistave nuk janë të dhimbshme. Sidoqoftë, disa nga cistat më të mëdha mund të shkaktojnë siklet gjatë seksit, gjatë ecjes ose ushtrimeve fizike.

Cistat mund të shkaktojnë dhimbje nëse infektohen. Bakteret normale nga lëkura ose sëmundjet seksualisht të transmetueshme mund të shkaktojnë që një cistë vaginale të zhvillojë një infeksion./GazetaShneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *