Çfarë do të thotë ngjyra e menstruacioneve për shëndetin tuaj

2019-04-15 në ora 14:45

Ngjyra e gjakut të periodave së një gruaje mund të tregojë infomarcion shumë të rëndësishëm të shëndetit. Ngjyra e gjakut është një prej shenjave të çregullimeve të ndryshme në sistemin riprodhues tek femrat.

Gjatë menstruacioneve, trupi hedh inde dhe gjak nga mitra përmes vaginës. Ky shkarkim mund të ndryshojë nga e kuqe të ndritshme në ngjyrë kafe të errët ose të zezë në varësi të asaj se sa është e vjetër.

Gjaku që qëndron në mitër mjaftueshëm do të oksidohet. Gjaku që ka pasur kohë për t’u oksiduar duket më i errët.

Gjaku i zi mund të shfaqet në fillim apo në fund të periudhës së një gruaje. Ngjyra zakonisht është një shenjë të vjetër që ka marrë më shumë kohë për të lënë mitrën dhe ka pasur kohë për t’u oksiduar, së pari duke e kthyer ngjyrën në kafe ose të kuqe të errët dhe më pas duke u zhdukur.

Ashtu si gjaku i zi, ngjyra kafe ose e kuqe e errët është një shenjë e gjakut të vjetër dhe mund të shfaqet në fillim apo në fund të një periode. Gjaku i kuq ose i kuq i zi nuk ka pasur aq kohë për t’u oksiduar dhe mund të shfaqet në një shumëllojshmëri të hijeve.

Gjaku i kuq i ndritshëm tregon gjak të freskët dhe një rrjedhje të qëndrueshme. Një periudhë mund të fillojë me gjakderdhje të kuqe të ndritshme dhe të errësohet kah fundi i periudhës. Disa gra mund të gjejnë se gjaku i tyre qëndron i kuq gjatë gjithë periudhës.

Njohja e pazakontë ose gjakderdhja mes cikleve menstruale mund të jetë një shenjë e një infeksioni seksualisht të transmetueshëm, të tilla si klamidia ose gonorreja.

Përdorimi i kontrollit të lindjeve hormonale mund të ulë nivelet e estrogjenit në trup, gjë që mund të çojë në një rrjedhje më të lehtë me një ngjyrë të kuqërremtë gjatë menstruacioneve.

Marrëdhëniet seksuale mund të krijojnë lot në vaginë ose qafën e mitrës. Gjaku nga këto lotë mund të përzihet me lëngjet vaginale dhe të dalë nga trupi i një gruaje si shkarkimi i trëndafilit. Gjaku që përzihet me lëngun e qafës së mitrës mund të shfaqet me ngjyrë portokalli.

Gjaku portokalli shpesh tregon një infeksion, të tilla si vaginoza bakteriale ose trichomoniasis./Gazeta Shneta/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *