Çfarë është një cistë çokollatë

2019-06-18 në ora 15:29

Një cistë çokollatë është një cistë ovarian i mbushur me gjak të vjetër. Këto ciste, të cilat mjekët i quajnë endometriomet, nuk janë kancerogjene, edhe pse zakonisht ato nënkuptojnë se endometrioza e një femre është mjaft e rëndë – për të komplikuar fertilitetin e saj.

Ndërmjet 20 dhe 40 për qind e femrave me endometriozë zhvillojnë cistë me çokollatë shkruan medicalnewstoday, përcjell Gazeta Shneta.

Ciste çokollatë janë një simptomë e mundshme e endometriozës.

Endometrioza shkakton cikël çokollatë. Linjat e indeve të endometrialit, mitra dhe endometrioza e bëjnë këtë ind të rritet jashtë mitrës.

Indi endometrial mund të bashkëngjitet në vezore, tubat fallopiane, dhe organet e afërta, të tilla si fshikëz. Kjo mund të shkaktojë periudha të dhimbshme dhe të rënda dhe gjithashtu mund të dëmtojë organet që ndikon.

Cistet çokollatë janë qeskat që përmbajnë gjak të vjetër. Ato i bashkëngjiten vezoreve dhe mund të ndikojnë në funksionin ovarian. Në disa raste, cistet çokollatë mund të ndalojnë punën e vezoreve dhe kështu të parandalojnë shtatzëninë.

Mjekët nuk e dinë se çfarë shkakton endometrioza. Shumica e hulumtimeve sugjerojnë se estrogjeni luan një rol kyç, megjithëse hulumtuesit nuk janë të sigurt pse hormoni shkakton gjendjen në disa femra dhe në disa të tjera jo.

Faktorët e rrezikut për endometriozën dhe cistat e çokollatës mund të përfshijnë:

Gjenetika: Gratë me një histori familjare të endometriozës kanë më shumë gjasa të marrin gjendjen.

Rrjedhja menstruale e prapambetur: Kjo ndodh kur rrjedhja e ciklit të gjakut udhëton në drejtim të kundërt, duke shkuar deri në tubat fallopiane në vend të –  jashtë vaginës.

Çrregullime të imunitetit: Disa çështje të sistemit imunitar, sidomos çrregullime autoimune, mund të shkaktojnë endometriozë.

Dëmtimet: Dëmtimi i mitrës ose i strukturave rrethuese korrespondon me një rrezik në rritje të endometriozës. Këto lëndime mund të ndodhin, për shembull, gjatë lindjes cezariane.

Është e pamundur për të diagnostikuar një cikël çokollatë vetëm nga simptomat. Në vend të kësaj, mjeku duhet të ekzaminojë vezoret me ultratinguj.

Simptomat e një cisti të çokollatës janë të ngjashme me ato të endometriozës. Ato mund të përfshijnë: periudha të dhimbshme, dhimbje pelvike të pashpjegueshme në mes të periudhave, dhimbje gjatë marrëdhënieve intime, lëvizjet e dhimbshme të zorrëve, periudha të rënda menstruale etj./Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *