Çfarë duhet të dinë gratë shtatzëna për koronavirusin

2020-03-26 në ora 12:33

Nëse jeni shtatzënë, është e natyrshme që të ndjeheni të shqetësuar për përhapjen e koronavirusit.

Ndërsa marrim më shumë informacione rreth COVID-19, ju duhet të qëndroni në kontakt të me mjekun tuaj dhe të ndiqni lajmet/sugjerimet nga Qendra për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC) shkruan verywellfamily, transmeton GazetaShneta.

“Gratë shtatzëna përjetojnë ndryshime imunologjike dhe fiziologjike që mund t’i bëjnë ato më të ndjeshëm ndaj infeksioneve virale të frymëmarrjes, përfshirë COVID-19,” shpjegon CDC.

Çfarë thotë hulumtimi?

Në shkurt të vitit 2020, revista mjekësore The Lancet publikoi një studim shumë të vogël në lidhje me efektet e COVID-19 tek gratë shtatzëna.

Ja se çfarë duhet të dini për studimin:

-Nëntë gra shtatzëna që testuan pozitive për COVID-19 u studiuan

-Asnjë nga nënat nuk zhvilloi simptoma të rënda të sëmundjes ose pneumonisë

-Asnjë nga nënat nuk vdiq

-COVID-19 nuk u gjet në lëngun amniotik, gjakun e kurrizit ose qumështin e gjirit të nënave

-Vetë të sapolindurit nuk lindën të infektuar me COVID-19

Një raport i botuar nga Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) në shkurt të vitit 2020 gjeti rezultate të ngjashme:

-Raporti shqyrtoi 147 gra shtatzëna

-64 u konfirmuan se ishin të infektuar me COVID-19, 82 kishin raste të dyshuara dhe 1 nuk kishte simptoma

-8% e atyre grave kishin “sëmundje të rëndë”; 1% ishin kritikë

OBSH arriti në përfundimin se: “Në krahasim me Gripin A (H1N1), gratë shtatzëna nuk duket se janë në rrezik më të lartë të sëmundjes së covid-19.”/GazetaShneta/

Për të mësuar më shumë rreth problemeve gjatë shtatzënisë, klikoni në këtë LINK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *