Atonia e mitrës – shenjat dhe simptomat

2020-02-12 në ora 13:47

Atonia e mitrës është një gjendje e rëndë që mund të ndodhë pas lindjes së fëmijës. Atonia e mitrës është një gjendje e rrezikshme për jetën dhe mund të rezultojë në vdekjen e nënës.

Atonia e mitrës, në aspektin mjekësor, nënkupton humbjen e tonit në muskulaturën e mitrës. Gjatë punës, muskujt e mitrës kontraktojnë kompresionin e enëve të gjakut dhe zvogëlojnë rrjedhën e gjakut shkruan parenting.firstcry, transmeton GazetaShneta.

Kjo, nga ana tjetër, rrit mundësinë e mpiksjes dhe parandalon hemoragjinë. Por, kur mitra nuk arrin të kontraktojë pas lindjes, ajo njihet si atonia e mitrës dhe kjo mund të çojë në hemorragji pas lindjes. Është vërtetuar se 75% -80% e hemoragjive pas lindjes janë për shkak të atonisë së mitrës.

Ekziston një mundësi për një rrezik të shtuar të ationit të mitrës nëse ekzistojnë faktorët e përmendur më poshtë

-Shtatzënitë e shumëfishta

-Makrosomia fetale ku foshnja është më e madhe se mesatarja

Rreth 1% -5% e grave kanë një hemorragji pas lindjes, dhe një humbje prej më shumë se 500 mililitrave gjaku pas lindjes së placentës përcaktohet si hemorragji pas lindjes.

 

-Ju jeni mbi 35 vjeç

Simptomat përfshijnë:

-Gjakderdhja e pakontrollueshme dhe e tepruar pas lindjes së një fëmije

-Një rënie e presionit të gjakut

-Një rritje në rrahjen e zemrës

-Dhimbje./GazetaShneta/

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *