Arsyjet për një periudhë të vonuar që nuk do të thotë se jeni shtatzënë

2019-12-01 në ora 18:24

Një cikël menstrual që është jashtë orarit nuk do të thotë gjithmonë se jeni shtatzënë. Këtu janë faktorë të tjerë që mund të shkaktojnë periudhën tuaj të vonshme.

Nëse jeni duke pritur për një periudhë të vonshme, shkruan Parents ka një mendim që ka të ngjarë të kalojë në mendjen tuaj: A jam shtatzënë?

Para se të shkoni në farmacinë lokale për të marrë një test shtatzënie në shtëpi, le të bëjmë një minutë për të diskutuar arsyet e tjera që cikli juaj mujor mund të jetë i vonuar.

Këta faktorë dhe kushte të jashtme janë arsye të zakonshme për një periudhë të vonshme përcjell Gazeta Shneta.

1) Pilulat kontraceptive

Kur vazhdon të marrësh pilulat aktive për më shumë se 21 ditët e zakonshme, rreshtimi i mitrës mbetet i qëndrueshëm dhe cikli mund të vonohet.

2) Sindroma polikistike e vezores

Gratë me këtë sindrom shpesh kanë folikuj shtesë, gjë që e bën këtë proces të zgjasë më shumë se zakonisht. Asnjë vezë e lëshuar nga vezoret do të thotë asnjë periudhë e ciklit.

3) Stresi

Stresi mund të ndërhyjë në hipotalamus, duke shkaktuar një efekt të ndërprerjes. “Vuajtja emocionale mund të ndikojë në rajonin e trurit që kontrollon gjëndrrën e hipofizës, e cila rregullon hormonet që stimulojnë vezoret tona”, shpjegon Dr. Vyas.

4) Pesha luhatëse

“Humbja e rëndë e peshës dhe anoreksia mund të mbyllin prodhimin e hipotalamusit të hormonit stimulues të gjëndrave (FSH) dhe hormonit luteinizues (LH) që rregullojnë vezoret”, shton Dr. Vyas.

5) Perimenopauza

“Gratë e moshës mesatare në menopauzën e SH.B.A.-së janë 51 vjeç, por shumë gra fillojnë të vonojnë ciklet menstruale në fund të viteve të 40-ta”, thotë Dr. Vyas.

Pra, në vend të 28 ditëve standarde midis periudhave, menstruacionet mund të arrijnë ndarje 36 ose 48 ditë.

6) Një tumor i hipofizës

Megjithëse është e rrallë dhe e pamundur, nganjëherë një prolaktinoma, një lloj i hipofizës që sekreton sasi të tepërt të prolaktinës, hormoni që sinjalizon prodhimin e qumështit të gjirit, është fajtor për një periudhë të vonshme. /Gazeta Shneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *