Arsyet pse testet gjenetike gjatë shtatzanisë janë të rëndësishme

2020-02-18 në ora 21:32

Testimet gjenetike gjatë shtatzanisë apo testimi prenatal gjenetik u ofron prindërve të qartësohen nëse fëmija i tyre ka ndonjë çrregullim gjenetik apo jo.

Çrregullimet gjenetike ndodhin si rezultat i ndryshimeve në gjenet ose kromozomin tuaj, transmeton Gazeta Shneta.

Testet prenatale për çrregullimet gjenetike janë të dy llojeve – testet e shqyrtimit prenatal dhe testet diagnostifikuese prenatale.

Këtu janë disa arsye të rëndësishme pse duhet të bëni testet gjenetike gjatë shtatzanisë:

Ekzaminimi gjenetik prenatal ndihmon të zbuloni nëse fëmija juaj mund të jetë në rrezik nga defektet  elindjes, çrregullimet e rralla dhe gjenomike përfshirën Sindromën Down, spina bifida etj.

Ekzaminimi gjenetik prenatal përmes teknologjive si analiza kromozomike e mikroarrës (CMA) dhe sekuencat e gjeneratës tjetër (NGS) ndihmojnë në zbulimin e shkqeve të aftësisë së kufizuar dhe defekteve të tjera të lindjes.

Ka disa teste që mund të bëhen edhe para planifikimit të shtatzanisë. Ato informojnë nëse prindërit mund të jenë bartës të ndonjë gjendje gjenetike, përfshirë aneminë qelizore ose fibrozën cistike që mund të trashëgohet në gjeneratat e ardhshme. /GazetaShneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *