6 gjërat e rrezikshme për fëmijët tuaj

2019-10-12 në ora 19:02

Fëmijëria është një periudhë e mrekullueshme dhe prindërit janë të gatshëm të bëjnë çdo gjë për ta bërë fëmijën të buzëqeshë. Por ndonjëherë është e lehtë për ta tepruar.

Ne kemi gjetur 6 gjëra që më shumë e dëmtojnë se sa i bëjnë mirë fëmijës tuaj.

Rrrathët dhe mbajtëset

Dëmtimi prej  tyre i dëshmuar ka rezultuar të jetë më i madh se efektet e tyre pozitive. Këto pajisje janë tashmë të ndaluara në Kanada.

Shkalla e dëmtimit të foshnjës (mbi 8,000 raste në vit vetëm në SHBA).

Forcimi i pabarabartë i muskujve dhe deformimi i këmbëve.

Për të minimizuar dëmin, përdorni këto pajisje nën mbikëqyrjen e të rriturve për 15 minuta dy herë në ditë vetëm pasi fëmija është në gjendje të rritet në mënyrë të pavarur. Gjithashtu, konsultohuni me ortopedën tuaj për të diskutuar masat paraprake.

Lëngu dhe qumështi

Lëngu i frutave i pasterizuar është i ulët në vitamina, por i pasur me sheqer që shkakton probleme dentare dhe obezitet.

Pediatrit këshillojnë dhënien e lëngjeve të freskëta për fëmijët mbi moshën një vjeç. Është më mirë që lëngu i pasterizuar të zëvendësohet me fruta të freskëta.

Qumështi i lopës është i ulët në hekur, por shumë i lartë në lëndë ushqyese dhe i panevojshëm për një fëmijë. Kjo mund të dëmtojë veshkat dhe të provokojë anemi, alergji dhe disbakterie.

Qumështi i lopës mund t’u jepet fëmijëve mbi moshën një vjeç, por jo më shumë se 17oz në ditë. Zëvendësoni qumështin me ushqime të pasura me kalcium (ushqime të qumështit të kultivuar, perime jeshile dhe fruta) dhe ushqime të pasura me vitaminë D (vezë, mëlçi viçi).

Lodrat e ndritshme

Në moshën parashkollore, fëmijët eksplorojnë botën rreth tyre dhe krijojnë qëndrime shoqërore nëpërmjet lodrave të tyre. Ngjyrat e panatyrshme, tingujt elektronikë dhe shumë detaje në lodra prodhojnë një efekt të keq në zhvillimin e të menduarit krijues dhe ndikojnë në formimin e personalitetit: sjellja agresive, frika e pabazë dhe depresioni adoleshent janë rezultate të mundshme.

Zgjidhni lodra të ngjyrave dhe materialeve natyrore: druri ose pëlhure. Një lojë është më edukative sesa argëtuese, kështu që lodrat duhet të jenë realiste.

Rrobat e ngrohta

Sa më të vegjël të jenë fëmijët, aq më keq është termoregulimi i tyre. Ata janë të ekspozuar ndaj mbinxehjes dhe super-ngrirjes. Mbinxehja çon në neuroticizëm dhe mund të rezultojë në goditje të nxehtësisë.

Shumë veshje të ngrohta e pengojnë trupin të zhvillojë reagime mbrojtëse ndaj ndryshimeve të motit, gjë që mund të rezultojë në sëmundje të lidhura me ftohjen dhe imunitet të dobët.

Veshjet duhet të bëhen nga materiale natyrale. Foshnja ndihet rehat kur barku dhe gjoksi i tij janë të thata dhe këmbët dhe duart e tyre janë si rozë dhe të ngrohta.

Pajisjet elektronike

Drita blu nga ekranet e ZHEL dëmton retinën, e cila mund të çojë në degjenerim makular. Kjo mund të rezultojë në katarakte dhe verbëri.

Kur përdore smartfonë dhe tablete, një fëmijë është i privuar nga bota reale. Aftësitë e shkëlqyera motorike dhe ndijore nuk zhvillohen dhe nuk ka ndërveprim të drejtpërdrejtë. Kjo rezulton në moszhvillimin e lobit frontal që është përgjegjës për të folurit, personalitetin, komunikimin dhe vendimmarrjen.

Lërini fëmijët tuaj të përdorin pajisjet e tyre për jo më shumë se një orë në ditë. Përdorni tableta dhe telefona për lojëra të trurit për fëmijët mbi moshën 2 vjeçare. Kur përdorni pajisje, një fëmijë duhet të ndërveprojë me shokët ose të rriturit./GazetaShneta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *