6 Arsyjet e mundshme që ju nuk mund të mbeteni shtatzënë

2020-02-01 në ora 23:10

Kështu që, jeni përpjekur të mbeteni shtatzënë për ca kohë, por asgjë nuk po ndodh. Pse nuk mbetesh shtatzënë? Ekzistojnë shumë arsye të mundshme, duke përfshirë parregullsi të ovulacionit, probleme strukturore në sistemin riprodhues, numër të ulët të spermës, ose një problem themelor mjekësor.

Ndërsa infertiliteti mund të ketë simptoma si periudha të parregullta ose ngërçe të rënda menstruale, e vërteta është se shumica e shkaqeve të infertilitetit janë të heshtura shkruan VeryWellFamily.

Steriliteti mashkull rrallë ka simptoma. Këtu janë gjashtë arsye të mundshme që nuk i keni konceptuar akoma përcjellur nga Gazeta Shneta.

Ju nuk keni provuar për mjaft kohë

Rreth 80 përqind e çifteve konceptohen pas gjashtë muajsh përpjekje. Përafërsisht 90 përqind do të mbeten shtatzënë pas 12 muajsh kur përpiqen të mbesin shtatzënë. Kjo supozon se keni marrëdhënie të rregulluara në kohë çdo muaj.

Ju nuk jeni duke ovuluar

Konceptimi njerëzor kërkon një vezë dhe spermë. Nëse nuk jeni duke ovuluar, nuk do të mund të mbeteni shtatzënë.

Anovulimi është një shkak i zakonshëm i infertilitetit të femrës dhe mund të shkaktohet nga shumë kushte. Sindromi ovarian policistik është një shkak i mundshëm i anovulimit.

Shkaqe të tjera të mundshme përfshijnë të qenit mbi ose nënpeshë, pamjaftueshmëria parësore e vezores, një mosfunksionim i tiroides, hiperprolaktinemia dhe ushtrimet e tepërta.

Infertiliteti tek mashkulli

20 deri 30 përqind e çifteve jopjellore zbulojnë faktorët e pjellorisë në anën e burrit. 40 përqind e tjerë gjejnë faktorë të infertilitetit nga të dy palët.

Një gjë tjetër që duhet të dini: Steriliteti mashkull rrallë ka simptoma që janë të vëzhgueshme pa një analizë të spermës, e cila është një test që mat shëndetin e spermës.

-Infertiliteti lidhur me moshën

Për gratë pas moshës 35 vjeçe, dhe për burrat pas moshës 40 vjeç, mund të zgjasë më shumë për të mbetur shtatzënë.

Disa gra supozojnë nëse ende marrin periudha të rregullta, pjelloria e tyre është e mirë, por kjo nuk është e vërtetë. Mosha ndikon në cilësinë e vezëve, si dhe në sasinë.

Tubat fallopiane janë të bllokuara

Ovulacioni i parregullt përbën 25 deri në 30 përqind të rasteve të infertilitetit femëror. Pjesa tjetër mund të ketë probleme me tubat fallopiane të bllokuara, probleme strukturore të mitrës ose endometriozës.

Ndërsa disa gra me tuba të bllokuar pësojnë dhimbje në legen, shumë të tjera nuk kanë simptoma. Vetëm testimi i fertilitetit mund të përcaktojë nëse tubat tuaj janë të hapura.

Keni endometriozë

Endometrioza është kur indi i ngjashëm me endometrium (i cili është indi që drejton mitrën) rritet në vende jashtë mitrës. Vlerësohet se deri në 50% të grave me endometriozë do të kenë vështirësi për të mbetur shtatzënë.

Simptomat më të zakonshme të endometriozës përfshijnë periudha të dhimbshme dhe dhimbje të legenit në kohë përveç menstruacioneve.

Problemet themelore mjekësore

Kushtet themelore mjekësore mund të çojnë në infertilitet si tek burrat ashtu edhe tek gratë. Për shembull, një çekuilibrim i tiroides ose diabeti i pa diagnostikuar mund të çojë në infertilitet.

Ndërsa nuk është kuptuar mirë, depresioni shoqërohet me infertilitet. Disa sëmundje autoimune, si lupusi ose sëmundje celiaike e e pa diagnostikuar, mund të shkaktojnë infertilitet./Gazeta Shneta/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *